Energiafelhasználás a télikertben

Törekedjünk környezettudatos életmódra. Termeljünk oxigént, takarékoskodjunk az energiával. Kellemes és hasznos megoldás.

telikert-energia.jpg

Energiahatékony kivitelezési technikák

Megújuló energiaforrások hasznosítása a télikertben

Az energiatakarékosság és ésszerű energiafelhasználás a télikert egyik fontos funkciója. Napjainkban égetően fontos kérdéssé vált a megújuló energiák nagyobb arányú hasznosítása a kőolajszármazékokkal, gázzal szemben. Ezek elégetése nemcsak közvetlenül szennyezi a környezetet, hanem túl nagy mértékben növeli az atmoszféra CO2 tartalmát, ennek pedig az a következménye, hogy kedvezőtlen mértékben erősödik a földi légkör üvegházhatása, ami éghajlatváltozáshoz, globális felmelegedéshez vezet. Ezért érdemes több hangsúly fektetni a környezettudatos életmódra, az ökomarketingre és zöldmarketingre.

Ennek egyik kellemes lépése lehet, ha otthonunkban előnyös télikertet alakítunk ki. A teraszkertben nevelt szubtrópusi növények pedig nem csak szellemünket üdítik, de oxigéndús környezetű oázist varázsolnak a nagyvárosok rengetegébe is, akár Budapest üveg-beton belvárosába is. Minden évszakban.

Hatékony fűtési, hűtési és világítási rendszerek

Takarékos és hatékony télikert.Megfelelő hőmérséklet télen-nyáron. A télikertépítés során a megrendelő egyik célja a ház energiafelhasználásának optimalizálása, a rezsiszámlák csökkentése. A télikert energiafelhasználását nem csak a téli hónapokban kell a megfelelő szinten tartani, a nyári melegben is szükség lehet mobil klimatizáló berendezések működtetésére.

Az épületek energiafelhasználásának beállítása a berendezések és építési anyagok komplex együttesének köszönhető. A télikertben vagy beépített teraszon az alábbi hatékony  energiatakarékossági intézkedések alkalmazására van lehetőség egy közösségi btér esetében - vagy otthonunkban is:

  • az épület szerkezetének hő- és hangszigetelése
  • energiatakarékos fűtő és hűtő berendezések
  • lehetőség: napelem teraszra telepítése
  • árnyékolástechnika (redőnyök(
  • világítástechnika (LEDek)
  • öntözési rendszer
  • optimális energiafelhasználású télikert: napelem teraszra

A télikert hőszigetelése

Az energiafelhasználás optimalizálásával kapcsolatban a legkézenfekvőbb megoldás a kialakított helyiség megfelelő hőszigetelésének biztosítása. Ennek köszönhetően a téli hidegben alacsonyabb a beépített terasz hővesztesége, a nyári melegben pedig könnyebben tarthatjuk meg a kellemes hűvös levegőt.

Hőszigetelést az alábbi épületrészeken építünk be:

  • aljzatbeton hőszigetelése
  • falak, oszlopok hőszigetelése
  • energiatakarékos műanyag nyílászárók beépítése.

A télikertépítő szakemberek mindig a megrendelő által kért, hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal ellátott ajtókat és ablakokat építenek a télikert szerkezetébe.

Optimális energiafelhasználás

Télikert: megfelelő hőmérséklet. Még északi fekvés esetén is érvényesül az üvegház energiatakarékos hatása. Azért alakul ki, mert a szél és a hideg levegő közvetlenül nem éri el a lakóépület északi falát. Így megoldódik a ház hővédelme. Az északi tájolás ideális dolgozószoba, festőstúdió vagy kisebb hőigényű növények termesztéshez. Többet kell költenünk szigetelésre és fűtésre, ugyanakkor hasznunkra válik, hogy nyáron nincs szükség árnyékolásra és légkondicionálásra.

A télikert fűtéséről is gondoskodnunk kell, bármennyire is szakszerűen végzik el a szakemberek a műanyag konstrukció kialakítását, a téli időszakban csak akkor használhatjuk lakószobaként is a télikertet, ha energiatakarékos fűtőberendezéseket szerelünk be.