Redukáljuk éttermünkben a szemétbe kerülő étel mennyiségét négy lépés segítségével

zero-waste-konyha.jpg

Amikor étterem vagy másfajta vendéglátóipari egység nyitásán törjük a fejünket kifejezetten fontos, hogy a tervezési fázisban számításba vegyük a szemétbe kerülő étel mennyiségének kérdését.

Sokunk számára fontos a környezetvédelem és ha Ön is köztük van akkor a minőségi vendéglátóipari gépek és hatékony konyhai eszközök mellett  törekednünk kell egy zero waste konyha megtervezésére és üzemelésére is. 

Mit jelent zero waste étteremnek lenni?

Azt jelenti, hogy éttermünk nem vagy alig termel olyan hulladékot, amit a szemétlerakóba kell szállítani. Szerfelett kevés ilyen étterem létezik világunkban, de jó hír, hogy egyre többen célként fogalmazzák meg és apró lépések segítségével jutnak el a folyamat végéhez. 

Egy zero waste étterem nem csak kisebb szén lábnyommal üzemel, fenntarthatóbb de a környezettudatos emberek is jókedvűen töltik el idejüket és ízletes vacsorájukat. 

4 lépés amiket követnünk kell

  1. Végezzünk élelmiszer pazarlás auditot
  2. Az audit alapján keressünk megoldásokat az élelmiszer pazarlásra
  3. Keressünk alternatív lehetőségeket
  4.  Vezessünk be rendszeres ellenőrzéseket

Pazarlás audit

Az élelmiszer pazarlás audit célja, hogy megállapítsuk honnan származik a pazarlás. Ahhoz, hogy változtassunk tudnunk kell miből és mennyit pocsékolunk a főzési folyamat során.

Adatokat kell gyűjtenünk, feldolgoznunk és megértenünk. A legfőbb kérdés? Mennyi ételt pazarolok és hány vendégem van?

Megoldások a pazarlásra

Megvannak a szükséges adatok? Üljünk le a munkatársakkal és próbáljuk meg optimalizálni a folyamatokat. Tegyünk fel konkrét kérdéseket: miért kerül napi szinten 5 kg zöldség a szemetesbe és hogyan tudjuk ezt a mennyiséget redukálni.

Csoportosítsunk az alábbiak szerint:

  • élelmiszerek amik nem hagyták el a konyhát azaz fogyasztás előtti hulladékok
  • élelmiszerek amik elhagyták a konyhát azaz fogyasztás utáni hulladékok
  • eldobható termékek

Alternativ lehetőségek felkutatása

A hulladék felhasználásnak több módja is van.

  1. Komposztálás
  2. Újrafeldolgozás

Rendszeres ellenőrzések

Fontos, hogy rendszeresen kövessük és felülvizsgáljuk a folyamatokat az élelmiszer pazarlás fényében. Az adatokat alapján változtassunk szokásainkon és az optimalizálást soha ne hagyjuk abba.