Hasznos tippek a környezetkímélő konyháért

Az alábbi cikkben összegyűjtöttünk pár hasznos tippet a környezetkímélő konyháért, amik között otthoni és ipari munkafolyamatokat is optimalizálhatunk.

anvalor-konyha.jpg

Környezetünk védelme és a tudatos életmód egyre nagyobb szerepet kap a mindennapokban is. Nincs ez másképp a konyhai munkák során sem, legyen szó otthoni főzésről, vagy épp a minőségi vendéglátók konyhájáról. Ennek fényében mi is összegyűjtöttünk pár hasznos tippet a környezetkímélő konyháért.

Használjunk öntöttvas főzőedényeket!

A környezettudatosság egyik legfontosabb feltétele a környezetszennyező anyagok minimalizálása. A legtöbb edény és fazék, különösen a bevonat nélküli eszközök idővel tönkremennek és használhatatlanná válnak. Mivel nem újrahasznosíthatóak, a szeméttelepen végzik, a bennük található vegyszerek pedig hosszú ideig rombolják a környezetet.

Az öntöttvas edények azonban környezetbarát alternatívát biztosítanak. Nincsenek tele kemikáliákkal, ehelyett még némi jótékony vasat is hozzáadnak az elkészített ételekhez. Felületükön a hő sokáig megmarad. Igaz ugyan, hogy karbantartásuk kicsit körülményesebb, de tagadhatatlan előnyük, hogy strapabíróságuk miatt akár generációkon keresztül is használhatók maradnak.

Használjunk rozsdamentes acél eszközöket!

A rozsdamentes acél szintén a legjobb fenntartható anyagok közé tartozik, hiszen rendkívül tartós, szinte elpusztíthatatlan, emellett remekül vezeti a hőt, és könnyen tisztítható. Az edényeken túl azonban érdemes más konyhai eszközök formájában is bevetni ezt az anyagot. Kaphatóak például szívószálak, mérőedények, tálak és még sok más praktikus acél konyhai kiegészítő is.

Részesítsük előnyben a lebomló anyagokat!

A természetes anyagok nem terhelik meg a környezetet, és kidobás után előbb-utóbb maguktól is lebomlanak, ellentétben a műanyagokkal, amiknek akár évszázadok kellenek a lebomláshoz.

A környezettudatos konyhában érdemes előnyben részesíteni a természetes anyagokat. Ilyenek például a fa vágódeszkák, tálak, fakanalak és tárolóeszközök. Érdemes körbenézni a bambusz termékek között is, mert a bambusz nemcsak antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, de a növény is hihetetlenül gyorsan újratermelődik.

Használjunk üvegtárolókat!

A műanyagot érdemes minél jobban kiiktatni a konyhai életből, de szerencsére rengeteg műanyag terméknek létezik üveg alternatívája. Ráadásul ezek általában hőállóak, mosogatógépben is moshatóak, illetve a fagyasztóba is berakhatóak. Remek választás például egy jénai, egy tál, de akár a tárolódobozok is lehetnek üvegből.

Csökkentsük a szemét mennyiségét!

A szemét környezetvédelem szempontjából mérhetetlenül nagy megterhelést jelent. A fenntartható konyhának ezért minél kevesebb szemetet kell termelnie. Ennek fényében az ételmaradékokat egy külön komposztba érdemes gyűjteni, amit később sokoldalúan hasznosíthatunk akár a kertben is.

Emellett a másik jó módszer a hulladék csökkentéséra, ha minél több élelmiszert csomagolásmentes szerzünk be a boltokban vagy piacokon. Hanyagoljuk tehát az egyszer használatos termékeket, és inkább cseréljük le őket többször használatos verziókra.

Ne pazaroljuk az ételt!

A takarékosság a konyhában különösen fontos mind a környezet, mind a költségek szempontjából. Otthoni felhasználás során bármilyen csábítóak az ‘egyet fizet, többet kap’ akciók, nem minden esetben érik meg, mert fennáll a veszély, hogy megfeledkezünk róla és a megromlott étel a kukában végzi.

Az anyagok felhasználása során érdemes a First in-First our elvet szemelőtt tartani, vagyis mindig a legrégebben (elsőként) vásárolt, tehát hamarabb felhasználandó termékek kerüljenek előre, az újabbak pedig hátra.

Az ételpazarlás ellen sokat segíthet emellett egy sokkoló hűtő használata is, ami akár a frissen készült levest is tartósíthatja, pár óra alatt. Egy konyhai sokkoló hűtő ára szerencsére nem eget rengetően magas és a nem kidobott ételekkel közvetve meg is spórolhatjuk hosszútávon a befektetett összeget.

Tegyük a hűtőt energiahatékonyabbá!

A hűtő egyike azoknak a konyhai gépeknek, amik folyamatosan használatban vannak, és így rengeteg energiát fogyasztanak. Néhány trükk segítségével azonban némileg csökkenthetjük az energiafogyasztást. Először is tartsuk minél messzebb a hőt kibocsátó eszközöktől, mint a sütő és a mosogatógép, mert a meleg hatására magasabb fokra kell kapcsolnia, hogy fenntartsa a benti hőmérsékletet.

A hűtő hátulján található rácsok szintén szerepet játszanak a hatékony működésben, ezért időről-időre érdemes megtisztítani ezeket is.

Végül, de nem utolsó sorban ajánlott évente egyszer leolvasztani a hűtőt és a fagyasztót, mert a felhalmozódó jég szintén negatív hatással lehet a teljesítményre.

Összegezve

Legyen szó tehát otthoni, vagy ipari konyháról a munkafolyamatok átgondoltságával és tudatosabb eszközhasználattal környezetkímélőbbé tehetjük a konyha működését is.